MFC De Binder Gramsbergen

Algemeen: 0524 56 12 48

Telefoonnummers

Horeca De Binder
0524 56 12 48

Jan Altena 
06 25 25 26 40

Lambert Hidding 
06 42 67 01 39

Graag tussen 12:00 - 22:00 u.

Adres en ingang

Adres
De Binder 11
7783 HA Gramsbergen

Ingang
U vindt ons direct rechts via de hoofdingang. 
Er is altijd voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Team

Beheerders
Jan Altena & Lambert Hidding

Horeca (van links naar rechts)
Truus Zweers
Kariene Ensink
Harm Potze
Jan Menno Brink
Henriët Vasse
Lambert Hidding
Jan Altena

Het Dorpshuis heet officieel ‘Stichting Gramsbergen voor Sociaal en Cultureel Werk’. Deze stichting is opgericht in 1956 en heeft geresulteerd het Dorpshuis zoals we dat kenden in zijn vorige vorm. In de oude statuten valt te lezen dat deze stichting zich samengevat tot doel heeft gesteld om: Ten dienste te staan van de bevolking van Gramsbergen en omliggende buurtschappen.

Dit doel wilde zij bereiken door ‘het stichten en in stand houden van een dorpscentrum en dit ter beschikking te stellen van personen, verenigingen en andere instellingen’. Het verdwijnen van het oude dorpshuis en de bouw van het nieuwe MFC in 2013 was dan ook een hele verandering.

MFC De Binder
MFC de Binder in zijn huidige vorm is eigendom van Woningstichting Vechtdal Wonen. De sporthal is eigendom van de gemeente Hardenberg. Naast een aantal koopappartementen, zijn er zes partijen die allemaal een gedeelte van de woningstichting huren, te weten: Fysiotherapie de Binder, de huisarts met apotheek, Carinova, de Bibliotheek, kinderdagverblijf ‘de Dassenburcht en Dorpshuis de Binder. Deze zes huurders regelen via een ‘vereniging van participanten’ gemeenschappelijk vooral de facilitaire zaken die het gehele MFC aangaan.

Inmiddels bestaat MFC de Binder alweer negen jaar en is het letterlijk en figuurlijk het centrum van veel activiteiten in Gramsbergen geworden. Bijna zestig jaar later, heeft onze stichting nog steeds hetzelfde doel.

Stichting
Het Dorpshuis MFC de Binder is ondergebracht in een stichting en heet officieel ‘Stichting Gramsbergen voor sociaal en cultureel werk’. Een vrijwilligersbestuur van deze stichting is verantwoordelijk voor het beheer en de verhuur van de zalen, inclusief de horecagelegenheid. Deze stichting is al in 1956 opgericht en in de statuten staat als doel om “ten dienste te staan van de bevolking van Gramsbergen en het in stand houden van een dorpscentrum”. Ruim zestig jaar later staat de stichting nog voor hetzelfde: “We willen dé huiskamer van Gramsbergen zijn. Waar iedereen zich welkom voelt en het fijn is om binnen te komen”. Veel verenigingen maken gebruik van de zalen van het Dorpshuis voor vergaderingen, feestjes, spontaan een drankje en een groot aantal activiteiten. Middels een pachtconstructie geven Jan en Lambert met passie invulling aan de uitbating van het horecagedeelte.

Zelfstandig
De dorpshuisstichting ontvangt sinds de bouw van het huidige MFC (in 2013) geen jaarlijkse subsidieopbrengsten meer van de gemeente Hardenberg.

De exploitatiekosten moet zij sindsdien zelfstandig dekken door vooral verhuur opbrengsten van de zalen en de pachtinkomsten. Na een uitdagende opstartfase kan momenteel worden gesproken van een financieel gezonde dorpshuisstichting. Bij grotere, incidentele uitgaven ontvangt de dorpshuisstichting onder meer financiële ondersteuning van de ‘Stichting Vrienden van het Dorpshuis’. Vele mensen in Gramsbergen zijn donateur van laatstgenoemde stichting en dragen daarmee bij aan de continuïteit van ‘ons dorpshuis’. Voor deze donateurs wordt jaarlijks een gezellige avond georganiseerd.

Vrijwilligersbesturen
Er zijn binnen het MFC twee vrijwilligersbesturen actief: De ‘Dorpshuisstichting’ bestaat uit Gerdinand Rougoor, Henriët Vasse, Viktor Lamberink, Ginie Spijkers, Esther Tromp en Jan-Menno Brink en. Voor de dagelijkse werkzaamheden kunnen zij rekenen op twee parttime medewerkers: Fennie Hekman en Sandra Bosch. De Stichting ‘Vrienden van het Dorpshuis’ bestaat uit Henk Waterink, Henk Steenbergen en Mattijn Brakel. Daarnaast zet een groep vrijwilligers zich meerdere keren per week in om de Bibliotheek draaiende te houden. Voor onderhoud werkzaamheden rondom het gebouw kan het MFC rekenen op de inzet van een grote groep vrijwilligers, de groenploeg’. De inzet van al deze vrijwilligers is een mooie uiting van het brede draagvlak waarop het MFC kan rekenen. Een plek met voorzieningen waar we trots op mogen zijn!